Kroppsinriktad behandling

Kroppsinriktad behandling innebär att patienten tillsammans med sin terapeut utforskar sig själv via sin kropp. Behandlingens grund är övningar och massage. De ger avspänning och ökar såväl kropps- som självkänsla. Behandlingsformer som används är rörelseträning, avspänningsövningar, kropps- och dansterapi samt utbildning om kroppen. Österländska rörelseformer som T’ai Chi Ch’uan och Chi Gong kan ingå. De ger balans- och koordinationsträning och bidrar till en känsla av kontroll, helhet och sammanhang i kroppen som personer med ätstörning ofta saknar. En annan österländsk tradition är meditationsformen Zazen, sittande vakenhet, som tränar den hyperaktiva patienten att uppnå lugn och ro.

 

Uppfattning om kroppen

Kroppsbehandlingen fokuserar på hur patienten upplever att vara stilla, att röra kroppen, att beröra andra och att bli berörd. Uppfattning av kroppens gränser samt personens gränser mot andra människor tydliggörs. Behandlingen börjar individuellt för att man ska skapa en tillitsfull relation och kan därefter övergå i grupp. Individen kan upptäcka att andra accepterar henne sådan hon är och att förändring är möjlig. Störd kroppsuppfattning är en väsentlig del av den kliniska bilden hos individer med anorexi och bulimi. Detta innebär nedsatt kontakt med kroppen och med hunger- och mättnadssignaler, samt svårigheter att ha ett normalt och avspänt förhållande till kropp och mat. Denna kroppsbild normaliseras inte heller automatiskt när vikten normaliseras och är förknippad med sämre prognos. Anorektiker och bulimiker behöver därför kroppsinriktad sjukgymnastisk behandling i början av sin sjukdom för att bidra till att normalisera förhållandet till mat och kropp.

 

Texten är baserad på boken “Ätstörningar – Bakgrund och aktuella behandlingar” av David Clinton och Claes Norring. Den här texten är skriven av författaren Ulla Thörnborg.