Om någon har en ätstörning

Det är inte alltid lätt att avgöra om en person uppfyller formella kriterier för en ätstörning. Man kan vara osäker på definitioner av t.ex. viktkriteriet för anorexi, vad som ska räknas som hetsätning eller kompensationsbeteende, eller hur man ska betrakta begrepp som viktfobi eller störd kroppsuppfattning.

Bra hjälp på vägen finns i form av fem frågor som har utvecklats av forskare i Storbritannien som kan vara till hjälp för att avgöra om någon kanske har en ätstörning. Dessa frågor har visat sig ha mycket god överensstämmelse med for-mell psykiatrisk diagnostik. Om eleven kan svara är ”ja” på två eller flera av följande frågor finns det en stor risk att hon eller han har en ätstörning.

1.    Gör du så att du kräks för att du känner dig obehagligt mätt?
2.    Oroar du dig för att du har förlorat kontrollen över hur mycket du äter?
3.    Har du nyligen gått ner mer än 6 kg inom loppet av 3 månader?
4.    Tycker du att du är fet även när andra säger att du är för smal?
5.    Skulle du säga att mat dominerar ditt liv?

Om man arbetar som behandlare och har tillgång till Stockholms läns landstings
nätverk kan du använda SEDI (Structured Eating Disorder Interview) för att få hjälp med att avgöra om någon har en ätstörning. SEDI skapades av KÄTS för att kunna användas för att snabbt avgöra om en ätstörningsdiagnos sannolikt föreligger enligt kriterier i den diagnostiska manualen DSM-IV. Intervjun består av maximalt 30 och normalt ca 20-25 frågor beroende på vilka kriterier som bedöms vara uppfyllda. SEDI är främst avsedd för psykiatrer, psykologer och läkare i psykiatrisk öppenvård eller annan psykiatrisk vård, men kan även användas av psykiatrisjuksköterskor och ev. andra personalkategorier med lämplig psykiatrisk utbildning. Syftet är att erbjuda en relativt enkel metod för att avgöra om en ätstörningsdiagnos föreligger, samt vilken specifik undertyp det handlar om.