Patient > Har jag en ätstörning?  

Ätstörningar har flera kännetecken. Dessa kan handla om hetsätning, att man äter stora mängder mat och sen försöker bli av med den genom att kräkas, eller så kan det handla om extrem bantning. Men inte minst kännetecknas ätstörningar av hur man tänker och känner i förhållande till mat, ätande och sin egen kropp, och hur upptagen man blir av dessa tankar. Få saker känns viktigare än att gå ner i vikt, och man blir ofta livrädd för att gå upp i vikt. För många blir ens självkänsla helt beroende av ens vikt och kroppsform. 

Ibland är det uppenbart att man har allvarliga problem med sitt ätande. Men inte alltid. Personer runt omkring en kanske uttrycker en oro som man själv inte känner igen sig i. Då kan det vara så att man försöker skydda sig själv från den svåra sanningen att ens matvanor har gått överstyr och att man tar skada av sitt beteende.

Tydligast svar på frågan ifall ens tankar, känslor och beteenden kring mat, ätande och sin egen kropp kan anses vara en ätstörning ger en gedigen psykiatrisk bedömning inom vården. Men för att få en uppfattning ifall du ligger i riskzonen för att ha en ätstörning kan du göra självtestet SCOFF (länk). 

Skriv ut

Publicerad: 2016-05-18 | Ansvarig utgivare: Andreas Birgegård